Pierogi

Pierogi to jedno z najbardziej znanych i lubianych polskich dań. W zależności od regionu farszem mogą być ziemniaki (lub kasza gryczana) z białym serem, kapusta z grzybami i oczywiście mięso – wieprzowe, wołowe, drób. Istnieje również wiele innych odmian pierogów, np. na słodko z truskawkami, jagodami bądź wiśniami. W naszym menu znajdują się:

  • pierogi gotowane,
  • pierogi smażone,
  • pierogi pieczone.

Gotujemy w oparciu o sprawdzone rodzinne receptury, lecz jesteśmy otwarci na kulinarne nowości. Przygotowujemy nie tylko tradycyjne pierogi ruskie i z mięsem, ale również pierogi z kaszą pęczak i kurkami, a nawet wykwintne pierogi z łososiem i bazyliowym masłem.

 

Czym różnią się pierogi gotowane od pieczonych?

Jedyną różnicą jest ciasto, w przypadku pierogów gotowanych przygotowywane jest z mąki pszennej, wody, oleju i szczypty soli. Odpowiednie proporcje składników sprawiają, że w trakcie wyrabiania staje się miękkie i elastyczne. Warto dodać, że doskonale nadaje się do późniejszego smażenia.

Natomiast ciasto na pierogi pieczone zawiera drożdże, dlatego po obróbce termicznej w piecu jest wyrośnięte i puszyste. Jest również bardziej czasochłonne w przyrządzeniu. Wymaga przygotowania rozczynu i odstawienia go w ciepłe, pozbawione przeciągu miejsce, aby zaczął pracować, a następnie połączenia go z resztą składników i oczekiwania aż masa zwiększy swoją objętość.

 

Cennik

Pierogi z łososiem 25zł /kg
Pierogi ze szpinakiem i pieczarkami 20zł /kg
Pierogi z soczewicą i marchewką 20zł /kg
Pierogi z mięsem z dzika 25zł /kg
Pierogi z truskawkami 20zł /kg
Pierogi Galicyjskie 20zł /kg
Pierogi z bryndzą 22zł /kg
Pierogi z dorszem i kaszą bulgur 23zł /kg
Pierogi z baraniną 25zł /kg
Pierogi ruskie 20zł /kg
Pierogi z serem na słodko  20zł /kg
Pierogi z mięsem 25zł /kg
Pierogi z serem i malinami 22zł /kg
Pierogi ze szpinakiem 22zł /kg

Jakie dodatki są idealne do pierogów?

Podsmażana cebulka, skwarki i masło są jednymi z najchętniej wybieranych okras do pierogów gotowanych. Jeśli chodzi o pierogi podawane na słodko, często wybieranym dodatkiem jest kwaśna śmietana, która idealnie komponuje się z owocowym farszem. Oczywiście, pierogi można jeść również bez okrasy, przez co będą mniej kaloryczne.